Żywienie

Nasza szkoła dba także o zdrowy rozwój naszych uczniów propagując zasady zdrowego odżywiania nie tylko w teorii, ale przede wszystkim w działaniach bezpośrednich uczniów.

Biorą oni udział w projektach promujących zdrowe odżywianie takich jak np. : „ Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole” , podczas którego własnoręcznie wypiekali chleby wieloziarniste na zakwasie, przygotowywali zdrowe wypieki: ciasta, desery i sałatki. Uczniowie sami, co stało się już tradycją przed każdym wyjazdem zimowym na narty, układają zdrowy jadłospis na cały pobyt w górach.

Także przy różnych okazjach np. podczas szkolnych akcji charytatywnych uczniowie sprzedają w szkole własnoręcznie przygotowane zdrowe potrawy, często upieczone lub ugotowane w doskonale wyposażonej kuchni szkolnej. W kształtowaniu i utrwalaniu zdrowego stylu życia służy także szkolny ogródek, w którym uczniowie, nawet ci najmłodsi, sadzą i sieją warzywa, sadzą truskawki i poziomki.

Mają z tego ogromną radość zajadając się później własnoręcznie posadzoną aromatyczną poziomką, rzodkiewką lub pomidorkami koktajlowymi czy chrupiąc słodką marchewkę. Wszyscy uczniowie klas I-III w ramach czesnego korzystają z posiłków dostarczanych przez wyspecjalizowaną w obiadach dla dzieci firmę ,która oferuje również dania zgodne z dietą poszczególnych dzieci.

 Przykładowy jadłospis


Żywienie


Komentowanie jest wyłączone